top of page
Search
  • opgzmijarevic

HIDROLAT - početak Vaše prirodne njege kože

Updated: May 6, 2020

Veliki broj naših kupaca interesira pojam hidrolata - što je hidrolat točno, kako i zašto se on koristi. Naš odgovor je da je hidrolat početak Vaše prirodne njege kože.


Hidrolat nastaje destilacijom odabrane bilje. Prilikom destilacije mogu nastati dva proizvoda: eterično ulje i hidrolat (aromatizirana voda).


Za razliku od eteričnog ulja, hidrolati se mogu koristi odmah. Naime, za korištenje, eterična ulja je potrebno razrijediti nekim biljnim uljem (osim eteričnog ulja od božanstvene lavande), dok je hidrolat sam po sebi dovoljno blag i može se primjenjivati odmah bez pogrešnog "doziranja". Naravno, hidrolatu možete dodati druge sastojke - no oni nisu obvezni.



Oba produkta nastala destiliranjem sadrže aktivne sastojke dobivene iz biljke, kod eteričnog ulja količina aktivnih sastojaka je veća nego što je kod hidrolata zbog čega su oni delikatniji i više su prikladniji za osjetljivu kožu.


Kao što samo ime govori, hidrolat je vodena masa, dakle lako je kvarljiv. Zbog tog nemilog razloga mnogi proizvođači u njih dodaju konzervans. Time oni gube na primjeni u terapeutske svrhe.


Hidrolati koje proizvodi OPG Zmijarević su isključivo napravljeni bez konzervansa, sterilno su filtrirani i bez dodataka alkohola.



Hidrolate možete koristiti kao prirodne tonike (ovdje ne pričamo o pravom toniku - o njima ćemo nekom drugom prilikom). Na očišćeno lice nanesemo hidrolat, a potom uljnu mješavinu na još vlažnu kožu od hidrolata.


Može se primijeniti kao losion za čišćenje lica ili kao aromatiziranu vodicu za osvježivanje kože. U ljetnim danima, svakako, predlažemo hidrolat od lavande.



Isto tako, hidrolati se mogu koristiti kao vodenu fazi u izradi prirodnih krema za njegu kože lica i tijela. Naime, prirodne kreme ne sadrže umjetne dodatke za brže i bolje upijanje u kožu te hidrolat služi kao svojevrsna podloga za prirodnu kremu jer omogućuje bolje upijanje kreme kao i dublju apsorpciju kreme u slojeve kože.


Najpoznatiji hidrolati su napravljeni od kamilice, smilja, lavande, ružmarina, lovora i ruže.

U ponudi OPG Zmijarević imamo hidrolat od smilja i hidrolat od lavande te su oba namijenjena za svaki tip kože.




37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page