top of page
Search
  • opgzmijarevic

Zašto prirodna kozmetika?

Updated: May 6, 2020


Sve što nanesemo na našu kožu, nakon nekog vremena uđe u naš krvotok. To je jedina nepobitna činjenica i dovoljno dobar argument u objašnjenju zašto koristiti prirodnu kozmetiku.


Jeste li znali da žene kroz kožu unesu u prosjeku između 4 do 6 kilograma kozmetičkih proizvoda u jednoj godini?


Koža je naš najveći organ i jako je bitno na koji je način tretiramo i koje supstance preko kože unosimo u organizam. Jeste li ikada uzeli deklaraciju kreme koju koristite u svojoj rutini i pročitali INCI sastav? Ako niste, učinite to i upoznajte se sa sastojcima koji sedam minuta nakon nanošenja već putuju Vašim krvotokom.


Nemojte me krivo shvatiti, ne želimo stvoriti tabu oko konvencionalnih preparata koje koristite do sada - samo želimo u Vama osvijestiti da ipak postoji i druga varijanta. Druga opcija koju čak možete i Vi sami napraviti u kućnoj radinosti.


Prednosti potpuno prirodne kozmetike i komercijalne ogledaju se u više čimbenika, no krenimo od početka; od funkcije tj. razloga korištenja.


Cilj svakog preparata bilo prirodnog ili ne, jest da se njegove supstance upiju u dublje slojeve kože i djeluju na način za koji su namijenjeni. Prirodna kozmetika je potpuno biorazgradiva. Prirodni sastojci prodiru u organizam i razgrade se prirodnim putem, dok se umjetni sastojci u konvencionalnim kozmetičkim preparatima teže razgrađuju te se nakupljaju u tijelu (duži niz godina).


Tu se već postavlja pitanja; koji su to prirodni a koji umjetni sastojci kozmetičkih preparata?


U prirodnoj kozmetici esencijalni sastavi su: biljna ulja nastala po hladnom postupku, eterična ulja, biljnim emulgatori, hidrolati, biljni glicerol i dodatne aktivne tvari.

Dakle, proizvodi bez dodanih umjetnih konzervansa poput parabena i PEG konzervansa, mineralna ulja, umjetne boje, pesticida, formaldehida i silikona.


Na dalje, sastojci u prirodnoj kozmetici aktivira prirodne metaboličke procese, tj. potiče kožu da samostalno proizvodi kolagen, da stvara lipide potrebne za zaštitu od vanjskih negativnih utjecaja, da se hidratizira. Bolje rečeno, prirodna kozmetika konstantno tjera tj. potiče našu kožu na rad, dok sastojci u konvencionalnoj kozmetici nadomješćuju spomenute procese.


Naš organizam ne prihvaća kemijske sastojke (umjetne) kao svoje i zbog toga, na njih razvija antitijela i time sprječava proizvod, kojim ste do sada bile oduševljene, da djeluje. Prirodna kozmetika ima jednako djelovanje od prvog dana i možete je koristiti cijeli život bez pojave smanjenja namijenjenog učinka.


Da li sve navedeno doista toliko šteti?


Činjenica je da se na našem tržištu ne mogu pronaći proizvodi koji su potencijalno opasni. Prije nego što proizvod dospije na police u našim trgovinama, mora proći kontrolu zdravstvene ispravnosti. Dakle, sve što se nalazi na policama, neškodljivo je za primjenu na dnevnoj bazi. No, kada gledamo dugoročno? Na to pitanje, nakon što pročitate sastav kreme koju koristite u svakodnevnoj rutini i proučite, odgovorite sami.


Jesu li svi prirodni proizvodi doista prirodni?


Ono što doista mene, osobno, zna izbaciti iz cipela, jest činjenica da u Europi bilo koji proizvod koji sadrži 5% prirodnih sastojaka se smatra prirodnim proizvodom.

U "pravoj" prirodnoj kozmetici udio aktivnih prirodnih sastojaka mora biti iznad 70%.


Preparati u ponudi OPG Zmijarević 100% su napravljenih od prirodnih sastojaka u obliku ulja, macerata i hidrolata. Sve biljke se sade i njeguju na našim plantažama, te pomno biraju za proizvodnju.


Hoće li prirodna kozmetika učiniti wow efekt?


U početku ne. Potrebno je naviknuti svoju kožu postepeno na prirodne sastojke. Tijelo reagira na bilo kakvu promjenu - apstinenciju od nečega. Pa tako i od umjetnih sastojaka kojim ste hranili svoje tijelo. No, nakon nekog vremena primijetit ćete učinke kako vanjske, tako i unutarnje - jer kako sam rekla na početku, sve što nanesete na svoje tijelo, uđe u Vaš krvotok.


Prije korištenja bilo kojeg prirodnog preparata potrebno je istražiti sastav koji najbolje odgovara Vašem tipu kože i Vašoj željenoj namjeni. Svakako je potrebno napraviti i alergenski test. No, svakodnevnim korištenjem učinili ste uslugu svom tijelu i svom zdravlju.


Eto, upravo zbog svega navedenog, koristimo prirodno.




77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page