top of page
Search
  • opgzmijarevic

Neem - čarobna tajna iz daleke Indije

Updated: May 8, 2020

Neem, sveto indijsko drvo čije ime u prijevodu znači "drvo koje liječi 40 bolesti" i čija je ljekovitost poznata već 2000 godina, narasla su i na plantažama OPG Zmijarević. Njegujemo ih već 2 godine i izgledaju predivno i veličanstveno.

Cvjetovi, plod, sjeme ili korijen - ma, nema djela ovog drva koji nema ljekovitu vrijednost. Zbog toga je UN proglasio Neem drvetom 21. stoljeća. U tradicionalno Ayurvedskoj recepturi koriste se svi dijelovi tog svetog drva, no kora, listovi i ulje imaju najveći značaj.


Kora se, tradicionalno prije izuma paste koristila za čišćenje zubi, bilo je potrebno otkinuti grančicu drveta te je žvakati. Svojstva kore koristila su se protiv krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha.


Listovi Neema cijenjeni su zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja.


Zanimljiva pričica: U Indiji i dan danas posipaju svježe lišće Neema oko postelja pacijenata s groznicom i gripom. Vjeruju kako zrak koji dolazi u kontakt s listom drveta Neema, pomaže dezinficirati sobu te spriječiti širenje zaraze jer se pročisti od virusa i bakterija.


Zašto je Neem toliko čudesan?


Čudesnost Neema možemo samo iskazati tako da nabrojimo sve razloge zašto mu ime govori da liječi 40 bolesti.


Neem ima, kako smo već spomenuli, antibakterijska, protuupalna i antivirusna svojstva, i zbog toga utječe pozitivno na široku paletu oboljenja. Napravit ću nekako podjelu djelovanja Neema, tako da možete pročitati sve ili samo točno, ono djelovanje koje Vas zanima.



1. Neem je dobar za sve vrste kožnih bolesti. Tretiraju se bolesti poput psorijaze, akni, dermatitisa, lišaja i ekcema. Djeluje na umirenje upalnih procesa te nadražene i iritirane kože.

Također, pomaže kontrolirati lučenje sebuma kod masne kože.


Prah Neema koristite u obliku maske tako da ga pomiješate s vodom kako bi dobijete glatku pastu i stavite je na lice. Maska će djelovati na akne i učinit će kožu blistavom.


Ova maska funkcionira i u rješavanju tamnih kolutova oko očiju. Držite masku 15 minuta te potom isprati toplom vodom. Maska će riješiti problem i hidratizirati okoloočnu kožu.

Možete dodati i malo himalajske soli, no u tom slučaju ga nikako ne koristiti kao piling kako ne bi mehaničkim djelovanjem soli naštetili barijere kože. Za masnu kožu možete u smjesu dodati svježe iscijeđeni sok limuna.


Masku možete staviti kao oblog na ranu ili kao detoksikacijsko blato za cijelo tijelo. Lišće Neema pridonosi čišćenju i hranjenju kože što je čini glatkom. Ima ulogu i u rehabilitaciji, hidrataciji i mineralizaciji kože. Za hidrataciju kože možete napraviti masku od praha Neema i jogurta. Masku držati oko 15 minuta te će maska nahraniti i hidratizirati kožu. Kod osjetljive kože može doći do peckanja i javljanja crvenila što je normalna reakcija na masku od Neema.


Prah Neema možete koristiti i umjesto sapuna, samo ga pomiješajte s vodom, namažete na tijelo i ostaviti da djeluje par minuta, zatim isperite pod tušem. Koža će Vam biti zahvalna, osjetit ćete svježinu i koža će biti podatna i glatka na dodir.


Prah Neema koristi se u tretiranju lišajeva, naime radi se o gljivičnoj kožnoj infekciji te zbog svojih antigljivičnih svojstava, prah će pripomoći u povlačenju infekcije. Neem prah pomiješate s malo vode te u obliku paste nanesite na pogođeno područje. Predlaže se ponavljati postupak svakodnevno, dok se lišaj ne povuče.


Kod težih kožnih problema poput ekcema i psorijaze, uspješnom se pokazala maska od praha Neema i kurkume. Preporučuje se pomiješati sastojke u jednakim omjerima te uz dodatak vode napraviti masku koju ćete nanijeti na pogođeno područje i držati pola sata te isprati mlakom vodom. Mnogi izvori napominju da su se neki potpuno izliječili od psorijaze uz pomoć Neema. Za psorijazu, Neem možete uzimati i oralno u obliku otopine praha Neema i kurkume.


2. Neem će smiriti i simptome alergije, a neki izvori ističu i da ako oni koji pate od alergije od peludi u jesen počnu piti čaj, do proljeća više neće biti alergični.


3. Neem pomaže kod prhuti - napravite masku od praha Neem i vode. Masku pomno natrljati na tjeme, držati je 30 minuta. Nakon toga isperite kosu toplom vodom i operite kosu nekim blagim šamponom. Maska se predlaže i za tretiranje suhe kose. Za njegu kose, možete napraviti čaj od lišća Neema te njime oprati kosu bez korištenja šampona za pranje kose.


Ovu masku možete, dragi roditelji, iskoristiti i u borbi protiv ušiju i gnjida ako vam dijete tog nametnika - čije - se - ime - ne - smije- izgovarati donese iz škole ili vrtića. Uši su insekti koji se nastanjuju u vlasištu i izazivaju strašan svrbež. Češanje može izazvati oštećenje kože, a to može izazvati infekcije. Neem utječe na sprječavanje ušiju i njihovog širenja.

Masku napravljenu od praha Neema i vode potrebno je nanijeti na vlasište kose i ostaviti da se osuši. Kada primijetite da se pasta stvrdnula, isperite je toplom vodom. Preporučuje se postupak ponavljati 2-3 puta tjedno, dok se vlasište ne očisti od nametnika. Smatra se da svrbež uzrokovan gnjidama, a u kombinaciji s kurkumom ima i do 97 posto uspješnosti i to u roku od dva tjedna.


4. Neem sadrži, kako smo već spomenuli, antibakterijska svojstva te je Neem koristan lijek za atletsko stopalo i Candidu te smanjuje oboljenja nastalih od herpesa. Napravite čaj od listova Neema i natopite stopala. Isto tako, Pasta od Neem praha može biti učinkovito sredstvo zaustavljanja bolesti.


5. Neem je poznat i kao oralni prijatelj i dokazano obuzdava širenje streptokoka po površini zuba te sprječava karijes. Zbog toga je njegova primjena u pasta za zube česta. Neem također, suzbija bolesti zubnog mesa, bori se protiv lošeg zadaha te ubija bakterije u ustima. Možete pomiješati prah Neema sa soli i sa smjesom četkati zube. Za probleme s aftama, paradentozom ili grloboljom možete primijeniti otopinu napravljene od čajne žlice Neem praha i kurkume otopljeno u 2,5 dl vode. Nakon grgljanja otopinu ispljunuti. Zbog bolje učinka, postupak ponavljati više puta tijekom dana.



6. Ako napravite jači čaj od Neem praha možete ga koristiti i kao otopinu umjesto kapi za nos kod upale sinusa. Nakapajte nos dvjema kapljicama ujutro i navečer.


7. Znanstvene studije su pokazale da Neem može pomoć i kod dijabetesa tj. može se koristiti kao lijek za snižavanje razine šećera. No, kako zaista snižava šećer u krvi, dijabetičari na inzulinu smjeli bi ga uzimati samo uz pomno praćenje šećera u krvi, da se on ne bi previše spustio.



Osim svega navedenog Neem je prirodni pesticid koji tjera insekte. Tako da se on može iskoristiti i za poljoprivredne svrhe.


Neem nije namijenjen za djecu (osim kao pastu koja će otjerati nametnike iz glave), jer kod njih Neem može izazvati brojne posljedice - od povraćanja do nesvjestica. Isto tako, ne smiju ga konzumirati ni trudnice ni parovi koji se trude da postanu roditelji jer može izazvati pobačaj. Ne preporučuje se konzumiranje ove biljke dulje od šest tjedana. Ne smiju ga koristiti oboljeli od multiple skleroze, lupusa jer Neem dodatno aktivira autoimuni sustav. Osobe koje uzimaju litij također ne bi smjele istovremeno uzimati Neem jer i litij i Neem imaju jaka diuretička svojstva.


Nakon ovog odužeg hvalospjeva tom drvetu koje liječi 40 bolesti, možemo doista zaključiti da ovo drvo brani svoju titulu s razlogom već 2000 godina.


U ponudi OPG Zmijarević uskoro ćemo imati prah od Neema. Ako ste zainteresirani za kupnju tj. u ovom slučaju za rezervaciju proizvoda unaprijed (jer nećemo imati velike količine - ipak ovo stablo ne preživljava u našim vremenskim uvjetima, i za nas je pravo čudo prirode što su ipak uspjela na našim plantažama unatoč dalmatinskoj buri) javite nam se putem kontakt obrasca.


57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page