top of page
Search
  • opgzmijarevic

MACERATI - "A što je to eterično ulje?"

Ponuda OPG Zmijarević bogata je raznovrsnim maceratima koji osim što su ljekoviti mogu se koristiti i kao vrhunski zdravi prirodni kozmetički preparati.


Macerati su prirodni pripravci koji se dobivaju potapanjem raznih dijelova biljaka u biljno ulje. Iz biljnog materijala tvari se polako šire u ulje, a finalni produkt ima ljekovito djelovanje ekstrahiranih iz komponenata biljaka koje ste odabrali za maceriranje.

Zaslugu za izradu i primjenu macerata pridajemo Egipćanima koji su zbog izlaganja jakom suncu i suhom vjetru stvorili kozmetički preparat koji bi ih štitio od negativnih utjecaja. U mast ili ulje bi umiješali usitnjene biljke i zagrijavali ih do određene temperature, tako su nastali mirisne pomade.


Macerati imaju širok spektar primjene. Koriste se kao preparati za samotamnjenje, kod sprječavanja pojave bora, za brže zacjeljivanje rana kao i za tretiranje problematične kože. Neka od njih se mogu uzimati i oralno.


Ovisno o namjeni macerata bira se bazno ulje; ono moraju biti iznimne kvalitete, hladno prešana i nerafinirana.


Tradicionalno se macerati rade u hladno prešanom maslinovom ulju, no može se upotrijebiti i hladno prešanim suncokretovim uljem.


Spomenuli smo kako bazno ulje poprima ljekovitost biljke u koje smo odabrali za maceriranje, tako da je svaki macerat različit i drugačije se primjenjuje i od svakog se očekuje različit učinak. No, kako će bazno ulje reagirati na kožu - ovisi o tipu kože koji imate.

Upravo zbog toga, iako se radi o prirodnim sastojcima, potrebno je znati i kombinaciju sastojaka koja Vam odgovara.


No, razlog pisanja ovog članka, osim tog da objasnim što je macerat, već i da na neki način objasnim razliku između eteričnog ulja i macerata. Ta dva pojma toliko različita; od samog procesa nastajanja do primjene. Dapače, po nekoj logici, zapravo nemaju niti jednu dodirnu točki.


Za sada, najveću dilemu stvara pojam ulje od smilja. Najlakše je objasniti - ulje od smilja ne postoji; dakle nećete nigdje kupiti hladno prešano ulje od smilja ili rafinirano ulje od smilja.


Kako? Zašto?


Od smilja se mogu dobiti dvije vrste ulja, a to su : eterično ulje i macerat.

Eterično ulje od smilja nastaje destilacijom vodenom parom. Iz tog procesa dobit će se aromatična tekućina - eterično ulje, koje zapravo nije masno ulje. Takvu vrstu ulja se prethodno nanošenju na kožu, mora razrijediti u baznom ulju.


Dok, macerat od smilja, nastaje potapanjem smilja u bazno ulje gdje nakon nekog vremena (najčešće je to 40 dana) bazno ulje poprimi ljekovitosti smilja i svu njezinu blagodat. Prednost macerata nad eteričnim uljem zapravo je samo u njegovoj samostalnoj primjerni, odnosno nije ga potrebno razrjeđivati u biljnom ulju.


Evo, upravo na ovom primjeru smo objasnili razliku između eteričnih ulja i macerata. Naravno, postoje biljke ili stabla od kojih se mogu dobiti ulja, no eto - smilje, nije jedno od njih. Tako da Vas ne buni pojam ulja od svih biljaka; većinom se pod uljem lavande misli na eterično ulje, a ne na uljnu masu nastalu prešanjem ili ekstrakcijom. No, opet - tu je macerat od lavande.


Postupak maceriranja je veoma jednostavan. U par laganih koraka možete ga napraviti i Vi sami. Prvo je potrebno odabrati namjenu. Na našoj stranici možete pronaći informacije koja biljka najviše odgovara Vašem problemu. Kada ste odabrali biljku koju želite macerirati - odaberite bazno ulje. Bazno ulje, kao što smo već spomenuli, je jako bitno jer s njim određujete upotrebu macerata. Želite li ga koristiti za tijelo, lice ili kosu. Kad odlučite koju upotrebu macerata želite - izaberite biljno ulje u koje ćete potopiti odabranu biljku.


Kada ste obavili najteži dio maceriranja (tj. odlučili što želite macerirati), odaberite staklenu posudu u kojoj ćete obaviti maceriranje. Posuda se do pola napuni odabranom biljkom (ili kombinacijom biljki) i onda do vrha nalijte odabrano biljno ulje. Tako pripremljenu smjesu ostavite na suncu da stoji nekih 4-5 tjedana. Pripazite da posudu dobro zatvorite kako ne bi došlo do onečišćenja.


Kada mislite da je macerat gotovo, procijedite ga u čistu staklenu posudu te ga držite na tamnom i hladnom mjestu.


Kako se macerati koriste u kozmetičke svrhe?


Macerati se mogu koristi kao baza za izradu različitih krema i pakunga. A ako ga želite koristiti u njezi kože, tj. želite ga uvesti u svoju rutinu; koristite ga nakon hidrolata. Macerat ili bilo koja uljna mješavina uvijek se nanosi na vlažnu kožu.

Nakon što ste nanijeli hidrolat ili tonik ili vodicu koju koristite za toniziranje kože, utrljajte par kapi ulja nježnim pokretima, sve dok koža ne bude suha.

U slučaju da ste nanijeli previše ulja i koža Vam je masna, raspršite još hidrolata kako bi se pospješilo upijanje macerata u koži ili s blazinicom lagano tapšajući uklonite višak masnoće.

U slučaju da Vam je koža presuha tj. ako smatrate da niste nanijeli dovoljno macerata, samo ponovite postupak - počevši od hidrolata jer koža uvijek mora biti vlažna prilikom nanošenja macerata. U početku će doista biti teško pogoditi omjer, no nakon nekog vremena korištenja, pronaći ćete savršen omjer tonika i ulja po potrebi Vaše kože.


Ako macerat koristite kao preparat za njegu tijela, potrebno ga je nanijeti na mokru kožu i to u malenim količinama, otprilike 2 ml jer djelovanje ulja nećete poboljšati primjenom debljeg sloja - ponovit ćete postupak uskoro - bez brige!


U ponudi OPG Zmijarević imamo macerat od lavande, bosiljka, ružmarina, vriska, mrkve, kantariona, zelenog oraha, smilja i latica ruže. Navedene macerate potražite u kategoriji Proizvodi. Naše macerate radimo u hladno prešanom, ekstra djevičanskom maslinovom ulju koje je 2018. godine osvojilo brončanu medalju na Festivalu maslina u Zagrebu.

Ako imate dodatnih pitanja vezana za sami proces maceriranja, možete nam se javiti - mi ćemo odgovoriti na Vaša pitanja.


Uživajte u zdravoj prirodnoj kozmetici i macerirajte se! :)


30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page